Thuisfotografie met Panasonic

Fotograferen in huis: zo doe je dat!

Als fotograaf hoef je niet altijd op pad voor de mooiste foto’s. Thuis is de perfecte plek om de basis van fotografie goed onder de knie te krijgen. Zet je hond, huisgenoot of je Instagram-waardige ontbijtje eens op de foto en leer werken met verschillende fototechnieken.

In huis fotograferen geeft je de mogelijkheid om onder stabiele fotografie omstand­­igheden, mooie plaatjes te schieten. Je kunt tussendoor de resultaten op groot scherm bekijken en je lunchpauze gebruiken om je batterijen op te laden. Daarnaast heeft iedere woning wel een groot raam waar natuurlijk licht doorheen valt. Voor de meeste fotografie, het beste licht. Dus zet je object, huisdier of jezelf voor een groot raam zonder direct zonlicht en schieten maar!

In dit artikel geven we je tips voor fotografie waar je de deur niet voor uit hoeft.

  1. Huisdierenfotografie

Ieder dier heeft zijn eigen karakter. Hoe mooi is het om dit vast te leggen op beeld?  Kruip bijvoorbeeld in de huid van je huisdier door op ooghoogte te fotograferen. Wil je dat je huisdier goed mee werkt? Beloon hem dan af en toe met een snoepje 😉

 

Tips:

 

  • Voor een portret van je huisdier, gebruik een diafragma rond F/2.8. Probeer ook op de ogen van het dier scherp te stellen.

 

  • Stel je camera in op 10 frames per seconde voor een actieshot. Denk aan je hond die zich uitschudt na een wandeling of je kat die van de krabpaal springt.

 

  • Gebruik de 4K of 6K Photo functie op je LUMIX camera zodat je nooit meer te laat bent met die leuke, onverwachte beweging van je huisdier. LUMIX ambassadeur Ross Grievelaat dat hier onder zien met zijn foto’s van de honden.

 

Met onderstaande camera-lens combinaties schiet je de mooiste huisdieren plaatjes: 

Lumix G80/G90 camera body met 4K Photo en de H-H025 vast brandpunt lens 25mm – F1.7
Lumix GH5/G9 camera body met 6K Photo en de H-HSA12035 lichtsterke zoom lens 12-35mm – F2.8

  1. Foodfotografie

Een baksel of gerecht dat je bloed, zweet en tranen heeft gekost wil je natuurlijk nog wel even vastleggen voordat je het serveert aan je gasten. Automatisch pak je snel je mobieltje uit je zak en schiet je een Instagram-waardig plaatje. Door voor het koken al wat voorbereidingen te treffen, til je deze food-foto’s naar een hoger niveau.

Tips:

  • Goede voorbereiding is het halve werk. Licht is het allerbelangrijkste bij een mooie food-foto. Gebruik het liefste daglicht. Zoek voor het koken alvast een plekje in huis waar je de foto kan schieten. Een groot raam waar natuurlijk licht maar geen zon naar binnen schijnt, is het beste. Je zult zien dat je verder geen lamp of flitser nodig hebt. Hard licht zorgt namelijk voor minder diepte en ook de kleuren komen niet mooi uit.

 

  • Je kunt natuurlijk kiezen om in de automatische stand van je camera te fotograferen, maar waarom daag je jezelf niet eens uit om je camera in de handmatige (M) modus te zetten? Speel met de sluitertijd, diafragma (f) en iso-waarde om nóg mooiere foto’s te maken. Je kunt de hoeveelheid licht die de camera opvangt regelen met het diafragma en de sluitertijd. Een hoge sluitertijd en diafragma zorgen voor een donkere foto. Hoe lager het diafragma, hoe lichter de foto en er meer scherptediepte ontstaat. Zoals te zien is in de foto van LUMIX ambassadeur Esther Ling hiernaast.Als je uit de losse hand wilt fotograferen, kies dan voor een korte sluitertijd. Dit zijn alle sluitertijden boven 1/30 van een seconde. Als je kiest voor een langere sluitertijd, is de kans groot dat er bewegingsonscherpte in de foto te zien is. En dan heb je een statief nodig.

 

Volg LUMIX ambassadeur Esther Lingvoor prachtige voorbeelden van food fotografie

 

Met onderstaande camera-lens combinaties schiet je de mooiste food foto’s: 

Lumix G80/G90 camera body met de H-HS030E macro lens 30mm – F2.8
Lumix GH5/G9 camera body met de H-ES045E macro lens 45mm – F2.8

3. Interieurfotografie

Plannen om je huis te verkopen of ben je gewoon erg blij met je interieur? Een blijvende herinnering aan je woning is het zeker. Met een groothoeklens kun je een groot deel van je interieur op één foto zetten. De kamer lijkt hiermee een stuk ruimtelijker.

Tips:

 

  • Ga voor een lange sluitertijd en gebruik een statief. Zo krijg je een lichte en heldere foto. Ook krijg je zo de hele ruimte goed op de foto.

 

  • Je wilt natuurlijk dat de hele ruimte er scherp op staat. Of je moet voor een close-up gaan van een accessoire op je kast bijvoorbeeld. Stel daarom je diafragma zo klein mogelijk in. Blijf ongeveer tussen de f/7.1 en f/10.

 

Met onderstaande camera-lens combinaties schiet je de mooiste interieur plaatjes: 

Lumix G80/G90 camera body met de H-H014 pancake lens 14mm – F2.5
Lumix GH5/G9 camera body met de H-E08018E groothoeklens 8-18mm – F2.8-4.0

4. (Zelf)portret

Als fotograaf sta je het liefst achter de camera. Maar hoe kun je beter oefenen, dan op jezelf? Tijd om iets te doen aan die verouderde LinkedIn foto.

Tips:

 

  • Je hebt een statief en zelfontspanner nodig om jezelf goed te kunnen fotograferen.
  • Gebruik een lens vanaf 50 mm.
  • Bij een goede portretfoto is het belangrijk dat de focus ligt op het model. In dit geval jijzelf dus. Met een groot diafragma (tussen de f/2,8 en f/4) creëer je niet alleen een mooi scherptediepte effect, maar ook lichtere foto’s.

 

  • Om te zorgen dat jij scherp bent in de foto, leg je een voorwerp op de plek waar jij gaat poseren. Zo kun je op het voorwerp scherpstellen voordat je gaat poseren. Handig om even een stuk tape op de grond te plakken, zodat je steeds op dezelfde plek gaat staan.

 

  • Ga eens aan de slag met verkleedkleding, zoalsJoey Hohage demonstreert hiernaast. Hij maakte deze prachtige foto van zijn zoon Luc.

 

Met onderstaande camera-lens combinaties schiet je de mooiste portretten:

Lumix G80/G90 camera body met de H-HS043E portret Lens 42.5mm – F1.7 of H-H025 25mm – F1.7
Lumix GH5/G9 camera body met de H-NS043E ortret Lens 42.5mm – F1.2 of H-X025 lens 25mm F1.4

5. Stop-motion

Stop-motion is een techniek waarbij je verschillende foto’s na elkaar neemt en vervolgens deze beelden frame voor frame afspeelt. Bekende stop-motion films zijn ‘Wallace & Gromit en ‘The nightmare before Christmas’.

Pak een stuk klei, een paar lego poppetjes of stukken fruit en ga aan de slag met je eigen stop-motion video!

Tips:

  • Gebruik als beginner 12 frames per seconde. Dat betekent dat je voor 1 seconde video, 12 foto’s moet schieten. Voor een 1 minuut durende video heb je dus 720 foto’s nodig. De meest vloeiende video krijg je door 24 beelden per seconde te gebruiken. Hier heb je dan twee keer zoveel beelden voor nodig.
  • Een statief is een must. De camera mag namelijk niet bewegen, anders is je stop-motion video verpest.

 

  • Bekijk de video hier onder om uitleg te krijgen van de stopmotion functie op de LUMIX S camera.

 

https://youtu.be/8AC9nl3HihQ

Welke fototechniek ga jij thuis uitproberen?

Terug naar boven