Panasonic S1R
Hij was al tijdens de Photokina van 2018 aangekondigd, de Panasonic S1R Fullframe camera en nu hebben wij eindelijk hem in het echt kunnen gebruiken. Het is de eerste Fullframe systeemcamera van Panasonic na eerst het 4/3 en later het micro 4/3 formaat te hebben ontwikkeld en nu komt Panasonic ook eindelijk dus net als de andere merken met Fullframe camera.
Eerst in het kort de hoogtepunten van de S1R:
1. De nieuw ontwikkelde 35mm full-frame sensor biedt een hoge beeldkwaliteit en veel creatieve vrijheid. De Panasonic S1 beschikt over ca. 47 miljoen effectieve pixels.
2. ‘s Werelds eerste full-frame systeemcamera met ondersteuning voor 4K 60p/50p video-opnames.
3. ‘s Werelds eerste full-frame systeemcamera met Dual I.S. beeldstabilisatie (fotograferen vanuit de hand zonder een statief wordt mogelijk).
4. Twee slots voor XQD- en SD-geheugenkaarten, de eerste Panasonic camera uitgerust met deze combinatie.
5. Een robuust kantelbaar lcd-scherm. Ideaal in het gebruiksgemak en ondersteunt professionele foto- en videografie.
6. Leica Camera’s L-mount (L-mount specificaties van de partners Leica Camera en Sigma).
De S1R is grotendeels gelijk aan de S1, met als verschillen de resolutie is verhoogd naar 47.30 megapixels effectief, maximale native iso gaat tot iso 25600 en HEVC/HLG video opnames alleen mogelijk met de S1.
Wat krijg je als je drie giganten (Panasonic, Leica en Sigma) in de fotowereld gaan samenwerken? Het antwoord is de Panasonic S1.
Op het eerste gezicht oogt de camera misschien een beetje lomp, maar de camera straalt kwaliteit uit. Super robuust en sterk, door een volledige sealing is de camera stof en spatwaterdicht en ook bij extreme kou (- 40C) kan je de camera nog gebruiken.
Wat ons zelf het eerst opvalt, is hoe goed en accuraat de autofocus gezichtsherkenning is. De camera detecteert een gezicht en kadert deze, in het kader zien we gelijk een kruis op het oog voor de scherpstelling. Mocht de persoon waar je op scherpstelt zich omdraaien kadert de camera gelijk de gehele persoon en als het gezicht in beeld komt, heeft het AF-systeem razendsnel weer op het oog scherpgesteld. Op dit moment is dit wel de meest acurate en snelste AF die we gezien hebben en dat alles ook nog in lage lichtomstandigheden.
Bekijk hieronder hoe Annie Griffiths de camera ervaart.