Light Painting
Lightpainting in de vooravond – Live view composite
Hoe donkerder de wintermaanden worden, des te uitdagender het wordt om mooie foto’s te maken. Je krijgt te maken met ruis, onscherpte en verschillende licht en kleur omstandigheden. Een mooie kans om je hobby fotografie weer op te pakken en met je camera aan de slag te gaan.
Dus kom in beweging en trek er in de namiddag of vooravond op uit, om na je studie- of werkdag nog even een frisse neus te halen. Met de tips hieronder kom jij thuis met fantastische foto’s.
Om een bijzondere foto in het donker te maken moet je zorgen dat je voldoende licht in de lens krijgt. Daar heb je een lange sluitertijd voor nodig. En juist die lange sluitertijd maakt het lastig om uit de hand te fotograferen.
De kleinste bewegingen zorgen al voor onscherpe foto’s. Het is daarom slim om een statief mee te nemen tijdens je avondsessie. Met een statief en lange sluitertijd kun je ook toffe effecten creëren zoals lichtstrepen in het verkeer, bewegingen vloeiend maken en een gladgestreken hemel.
Tip! Zet je beeldstabilisatie uit wanneer je met een statief fotografeert.
Maak gebruik van een afstandsbediening of stel de zelfontspanner in op twee seconden om cameratrillingen en wazige foto’s te voorkomen. Dit kan ook met behulp van de gratis Panasonic Image app.
Tekenen met licht
Je hebt ze vast weleens gezien: foto’s waarin een tekst geschreven of een vorm getekend is met licht. Ook wel ‘lightpainting’ genoemd. Ben jij klaar voor een creatieve fotosessie?
Zo ga je aan de slag:
Zet je camera op een vaste plek op een statief.
Kies een lange sluitertijd om de lichtsporen goed uit te lichten en de bewegingen goed vast te leggen.
Neem een lichtbron mee. Bijvoorbeeld het lampje van je mobiel, een pixelstick, sterretjes of gekleurd licht zoals een fietslampje. Zet je ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen.
Doordat het donker is, kan je autofocus niet goed scherpstellen. Zet je camera op MF (manuele focus) om handmatig scherp te stellen op de persoon die gaat schrijven
Schrijf je een tekst met het licht? Doe het dan in spiegelbeeld of spiegel de foto achteraf in een nabewerkingsprogramma.
Hoe de Live View Composite-modus van Panasonic te gebruiken
Bij Live View Composite maakt de camera meerdere beelden, maar creëert alleen compositiebeelden van de gebieden waar de helderheid verschillend is. Elke keer dat de sluiter werkt, wordt een compositiebeeld weergegeven, zodat je kunt blijven fotograferen terwijl je de resultaten in real-time kunt bekijken. Deze creatieve functie is leuk om te gebruiken bij het maken van beelden van een donkere hemel met de lichtsporen van sterren of vuurwerk. Ook kun je hiermee ‘tekenen met licht’.
Het is vrij makkelijk om de Live View Composite-modus op de Lumix te gebruiken, maar het is aan te raden om een testopname van de scène te maken voordat je begint. Dat komt doordat het scherm / de zoeker geen nauwkeurig beeld van de scène bij de geselecteerde belichting geeft totdat je het Live Composite-opnameproces bent begonnen.
Om te beginnen moet je instellingen voor belichting vinden die een mooi beeld geven en een sluitertijd tussen 1/2 en 60 sec gebruiken. Optioneel kun je een ND-filter gebruiken om de belichting te verlengen.
Volg deze stappen als u de belichting voor uw basisafbeelding heeft gevonden:
- Stel de camera in op handmatige belichtingsmodus met behulp van de modusknop. De Live View Composite-modus werkt alleen in deze modus.
- Gebruik de modusknop op de achterkant om de sluitertijd aan te passen (de belichting verlengen) totdat je LC ziet in plaats van de sluitertijd
Houd het scherm in de gaten terwijl het verkeer, de sterren, het vuurwerk of de lichten verschijnen en bewegen. Als je tevreden bent met het beeld op het scherm, druk je weer op de ontspanknop om de opname te stoppen. Je kunt nu het eindresultaat bekijken
No Product